найти ответ
задать вопрос - по темам всех наших faq-сайтов   
 
Financing - Начини за финансиране на идеи - Финансиране на идеи и проекти на територията на България
Безвъзмездна помощ по проект - Grant Project Finance
 
 
<
 

 
новые FAQ статьи в Financing - Начини за финансиране на идеи - Финансиране на идеи и проекти на територията на България
07июл2011 Контактна информация - част 5
07июл2011 Контактна информация - част 4
07июл2011 Контактна информация - част 3
 www.NetNotebook.Net | Financing - Начини за финансиране на идеи - Финансиране на идеи и проекти на територията на България | Нашият опит и съвети - Our experience and advices | Избор на идея, която може да бъде финансирана
Анти-кризисные меры, статьи и информации


разделы Financing - Начини за финансиране на идеи - Финансиране на идеи и проекти на територията на България

Нашият опит и съвети - Our experience and advices
Европейски програми за финансиране - European funding programs
Структурни фондове на ЕС - EU Structural Funds
Проект по програма ЛАЙФ+ - Project under the LIFE+ programme
Статии на английски език - Articles in English
Контактна информация - Contact information
 
Об авторе, составителе Financing - Начини за финансиране на идеи - Финансиране на идеи и проекти на територията на България
 
 
NetNotebоок.Net:
деньги, потребление, питание, техника, отношения, здоровье, медицина, безопасность, свобода, ...
О сайте
Редакция
 
Задать вопрос в FAQ,
если ответ не находится

любая тема NetNotebоок.Net
 
Опубликовать статью
 
Стать автором Пирог с КуРИЦЕЙ?
... есть много рецептов "свадебного" курника - многослойного пирога, очень сложного в приготовлении. Я пользуюсь сильно упрощенным рецептом, поэтому и готовлю его довольно часто, хотя тоже около 1 часа времени готовка отнимает (до постановки пирога в печь).
Для приготовления курника можно воспользоваться целой курицей ...

Курник - пирог с комбинированной начинкой из курицы, картофеля и приправ.
Recipes.NetNotebook.Net
 Пирог с КуРИЦЕЙ?
... есть много рецептов "свадебного" курника - многослойного пирога, очень сложного в приготовлении. Я пользуюсь сильно упрощенным рецептом, поэтому и готовлю его довольно часто, хотя тоже около 1 часа времени готовка отнимает (до постановки пирога в печь).
Для приготовления курника можно воспользоваться целой курицей ...

Курник - пирог с комбинированной начинкой из курицы, картофеля и приправ.
Recipes.NetNotebook.Net
 

статья, ответ на вопрос, FAQ  

вопрос:
Как да изберем конкретна дейност, за която да кандидатстваме за финансиране?

Избор на идея, която може да бъде финансирана

Кандидатстване за финансиране без да имаме формирана идея за проект

Има случаи при кандидатстване за финансиране, когато кандидатстващите са взели решение да участват в този процес, но все още нямат избрана конкретна дейност, която да осъществяват с помощта на това финансиране. Обикновено това са хора, които до момента са били служители на някаква фирма и са решили, че е време да изградят собствен бизнес или да се покажат пред света чрез осъществяване на обществено значим проект. Тъй като този тип хора обикновено нямат напълно изградено предприемаческо мислене, те имат идеи, но нямат смелостта да решат коя идея ще е по-добра и да започнат да я развиват. Другият основен момент е естествено липсата на достатъчно средства, за да осъществят идеите си.
В такива случаи този тип хора е добре да действат така:

1. Направете списък на идеите с най-добър (според вашето мнение) потенциал (например организиране на дейности в селския туризъм, създаване на занаятчийска работилница, отглеждане на добитък, разработване на иновативни продукти и процеси и т.п.)

2. Маркирайте вашите компетенции и интереси в същият списък (например архитектура, IT, народни танци и обичаи, чужди езици и т.п.)

3. Добре е да има допирни точки между идеите и компетенциите (интересите) ви, но ако няма такива, това ще усложни целият процес - от избор на дейност и финансираща организация, през писане на проекта и неговото осъществяване (ако бъде одобрен за финансиране). Ако следваме горепосочените примери - допирна точка можем да търсим между селския туризъм и чуждите езици, между иновациите и IT, между народните танци и обичаи и занаятчийската работилница.

4. Следващата стъпка е много важна и вероятно ще отнеме много време - избор на финансираща организация
- изборът би бил по-лесен, ако сте намерили връзка между компетенциите (интересите) си и маркираните от вас идеи - тогава трябва да потърсите организация, която да има интерес за финансиране на такъв тип дейности и това би ви довело до един кратък списък с организации, които да проучите. Според примерът от 3. търсенето на организации ще се ограничи до търсене на такива, финансиращи селския туризъм, или иновациите, или развиването на занаятчийските дейности (опазването на националната идентичност)
- ако няма връзка между идеите ви и вашите компетенции - тогава се изправяте пред едно дълго търсене, резултат от което вероятно ще бъде един доста дълъг списък с организации, от които вие ще трябва да изберете тази, която предоставя най-подходящите за вас условия и най-вече - няма да ви се налага да прекроявате идеята заради специфични изисквания на тази организация. Основни проблеми тук са търсенето, което изисква много време и това, че ще се наложи да се откажете от всички идеи, освен от тази, която организацията може да финансира. Проблем тук е вземането на решение - на какво да разчитаме най-много, за да изготвим и осъществим успешно проект - на добрите си идеи или на собствените си компетенции. Като пример можем да дадем отглеждането на добитък и архитектурата. В такава начална фаза обикновено е трудно да се прецени изборът на кое от двете неща ще е по-удачен, тъй като нямате пълна информация за начините и изискванията за финансиране на тези дейности, за да можете да прецените коя дейност с финансиране на коя организация ще допринесе за най-добро осъществяване на проекта и най-добър краен резултат за дейността и за самите кандидатстващи. На пръв прочит нещата изглеждат така (това е извод без каквото и да е проучване и пресмятане на разходите и ползите) - при архитектурните проекти обикновено финансиращата организация поема по-голям процент от разходите, отколкото при животновъдството, но за сметка на това животновъдството е по-жизнеспособна дейност с по-голям потенциал за реализиране на печалба. Ето такъв тип разсъждения ще са основният проблем при избора на дейност, за която да кандидатствате за финансиране и съответно финансираща организация.

5. Когато изборът на финансираща организация и конкретна идея, която ще се осъществява е вече направен (тоест е направен контакта с организацията, тя се е запознала с идеята или резюмето й и е дала своето одобрение, процес, който е описан в статията "Финансираща организация") идва ред на преценката - сами ли ще работите или ще съберете екип. Обикновено към събиране на екип се пристъпва, когато авторът на идеята няма всички ключови компетенции (икономически, юридически, строго технически във връзка с проекта - например това са компетенции в областите биология, екология, химия, механика, IT, образование, земеделие, животновъдство и други компетенции според типа бизнес), за да напише проекта сам. Ако е наложително да се събере екип, той трябва да е внимателно подбран и да е съставен от хора, които умеят да са гъвкави към конкретните условия. При положение, че авторът на идеята е решил да пише проекта сам, той трябва да е сигурен, че е събрал достатъчна информация, за да се справи, защото в проект за финансиране е най-лошо да се сгреши от незнание. Това би дало сериозно основание на организацията да откаже финансиране и да обезсмисли труда по подготвянето на проекта. На практика за по-малки проекти (като суми и обхват) не е нужно да се сформира екип, но за да избегнете горепосочените грешки от незнание потърсете консултация със съответните специалисти (за животновъдство - консулт поне с ветеринарен лекар и човек с опит в отглеждането на тази порода животни), като при някои проекти тези консултантски услуги се включват в цялостната сума на разходите по проекта и също могат да бъдат финансирани.

6. При добро развитие на нещата и получено одобрение за финансиране е нужно да бъде събран екип, който да осъществи проекта. За тази цел се предпочитат тесни специалисти, но кандидатстващите често прибягват и към друг вариант - компенсират това, че не са специалисти в дадена област с много четене и в някои случаи дори се захващат сами с осъществяването на проекта, без да събират екип. Тук заостряме вниманието към следното - "малките камъчета обръщат колата" , което трябва да напомня, че винаги е възможно да се пропусне дребен, но важен детайл, а присъствието или консултацията със специалист ще помогне тези пропуски да се избегнат.

 
06июл2011 


Европейски програми за финансиране.  |о сайте|редакция|предложить статью|   |PDA|

 
Пользователь обязан соблюдать Условия использования. Ответственность.
Перепечатка (кроме материалов под "стандартным копирайтом" - знаком ©) и цитирование приветствуются, если указываются:
в любых гипертекстовых документах - прямая гиперссылка на автора и на страницу-источник;
в обычных документах - указание автора, название материала, источник (например, FAQ-for-FAQ.NetNotebook.Net).


Авторские права, интеллектуальная собственность:
Статья: указанный в статье автор или правообладатель
Вебдизайн и структуры: © Astrela Ltd., 2010-2018
Creative Commons License
лицензировано под Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 License,
если не указано иное.


Внешние элементы: их соответствующие правообладатели и лицензии.
(С), (TM): их соответствующие правообладатели.

 
 
 
 
 
Яндекс.Метрика
Рейтинг@Mail.ru
eXTReMe Tracker